Годишната инфлация в еврозоната е спаднала до 8,5 % през януари, сочат

...
Годишната инфлация в еврозоната е спаднала до 8,5 % през януари, сочат
Коментари Харесай

Евростат: Годишната инфлация в еврозоната е спаднала до 8,5% през януари

Годишната инфлация в еврозоната е спаднала до 8,5 % през януари, сочат предварителните данни на Евростат. Това е трети следващ месец, в който се следи закъснение на инфлацията.

Данните идват преди първото основно съвещание на Европейската централна банка за годината. По-късно денем се чака Федералният запас в Съединените щати да анонсира ново лихвено повишаване.

Енергийните цени остават водещ фактор за инфлацията, въпреки че при него се следи „ намаляване “, разясняват анализатори.

Данните за показателя на цените в 20-те страни от валутния съюз излизат ден преди първото съвещание на Европейската централна банка, на което се чака ново покачване на водещите лихви.

От „ Оксфорд Икономикс “ предвиждат, че утре ще има ново повишаване с 50 базисни пункта. През март също ще се прибегне към такава стъпка в опит за усмиряване на инфлацията. Според специалистите е допустимо и през май да има лихвено покачване, само че този път с 25 базисни пункта.

Междувременно Федералният запас трябва да анонсира своята парична политика по-късно денем. Очакванията са и в Съединените щати да има лихвено повишаване, само че специалистите са разединени в прогнозите си дали ще бъде с 25 или с 50 базисни пункта.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР